La Venda de la Nua Propietat

2025-04-10

A Espanya, existeixen diverses fórmules o alternatives més o menys conegudes quant a la compravenda d'habitatges, sent una d'aquestes, la venda de la nua propietat, figura que ha guanyat popularitat com a inversió refugio, arribant aquest últim any a créixer un 30% aquest tipus d'operacions i atraient l'interès de fons d'inversió en aquesta mena d'actiu.

Però, Què és la nua propietat?

La nua propietat és jurídicament la venda d'un bé immoble en la qual el venedor (anterior propietari) conserva el dret d'usdefruit sobre el ben venut. Això generalment s'atorga per a tota la vida, permetent a l'usufructuari continuar vivint en la propietat o arrendar-la a tercers. En cas que decideixi llogar-la, el contracte d'arrendament finalitzarà en el mateix moment en què acabi l'usdefruit. Si l'usdefruit és vitalici, el contracte de lloguer conclou amb la defunció de l'usufructuari, encara que a vegades l'usdefruit té una durada determinada, en lloc de ser de vitalici. En conclusió, quan finalitza l'usdefruit es consolida la propietat i el nus propietari passa a ser el ple propietari.

I a Catalunya com funciona?

Catalunya compta amb particularitats que la diferencien de la resta d'Espanya a causa del Codi Civil català, encara que no són remarcables. En general es consagra la llibertat contractual entre les parts, i en la praxi en aquesta mena d'operacions a nivell registral s'aplica la Llei i Reglament Hipotecari (comú a tot l'Estat), donant una gran varietat de pactes ateses les necessitats i pretensions tant del venedor com del comprador.

Però hi ha demanda?

Cada vegada més persones d'edat avançada trien vendre la nua propietat de les seves cases, mantenint el dret vitalici de viure en elles. Aquesta opció, recomanada per diverses institucions, implica que l'amo, generalment major de 65 anys, embena la nua propietat però conserva l'usdefruit per a tota la vida a canvi d'un pagament únic. Encara que ja no serà el propietari legal, podrà residir en la seva llar fins que mori.

El comprador s'enfronta als mateixos impostos que s'aplicarien en una compravenda estàndard, com l'Impost de Transmissions Patrimonials (*ITP), que a Catalunya és del 10% ( recentment modificada decret 5/2025 a partir de 600.000€). Per part seva, el venedor ha de declarar en l'IRPF el guany de la venda (exempt a partir de 65 anys) i pagar l'impost municipal de Plusvàlua on se situï l'immoble.

Aquesta figura creix, sobretot a Catalunya, on es considera una solució eficaç enfront de l'envelliment i la incertesa econòmica, sent atractiva per a persones majors amb béns valuosos i pensions baixes, perquè ofereix estabilitat financera sense deixar d'habitar els seus habitatges. D'altra banda, els inversors veuen la nua propietat com una oportunitat per a adquirir béns a menor cost, amb l'expectativa de posseir-los completament en el futur.


PLANIFICA EL TEU FUTUR

Planifica el teu futur 

Si estás pensant en aquesta opció alternativa o necessites assessorament, a Patrimonia Bcn estem llestos per a ajudar-te a prendre la millor decisió. Contacta'ns i t'assessorem sense compromís!